Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.gazeta.tego.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Date: Mon, 19 Dec 2011 23:18:57 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <jcodbk$bpj$1@inews.gazeta.pl>
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl> <jcoa1a$4h$2@inews.gazeta.pl>
<jcocb9$8rj$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.110.200.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1324333236 12083 79.110.200.149 (19 Dec 2011 22:20:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Dec 2011 22:20:36 +0000 (UTC)
X-Antivirus-Status: Clean
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: vickys81
X-Antivirus: avast! (VPS 111219-0, 2011-12-19), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339893
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anai" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jcocb9$8rj$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 19.12.2011 22:23, Anai pisze:
>> W dniu 19.12.2011 22:22, Justyna Vicky S. pisze:
>>> ... jak u Was przebiegają. Coś nowego oryginalnego robicie?
>>
>> oryginalnego chyba nie, ale nowego (dla mnie) na pewno...
>> Pierniczyłam dzisiaj ;)
>>
>>
> A tak a propo's - specjalnie szukałam przepisu na m i ę k k i e
> pierniczki, ale albo coś spierniczyłam, albo przepis był z deka lewy
> bo wprawdzie zaraz po upieczeniu były miękkie, ale jak przestygły to
> skamieniały :/
> Da się toto jakoś odkamienić do czwartku? Bo dziecko ma klasową wigilię
> i chciało zabrać, a nie chciałabym żeby sobie ktoś zęby połamał...
>
Ponoć taki urok pierników. Muszą poleżeć żeby zmiękły.
Ja bym je włożyła do puszki z czątkami jabłka. Jakbla oddadzą wilgoć,
pierniczki zmiękną. Gdzieś czytalam o tym. Ale nie wiem czy skuteczne.
> I jeszcze jak zrobić lukier, taki żeby po zastygnięciu był bielusi,
> sztywny i chrupiący a nie półprzezroczysty i ciapciasty?
>
Tutaj równiez korzystam z gotowca więc niestety nie pomogę. Kupuję polewy i
lukry gotowe i jakoś nikt nigdy nie narzekał. Inna sprawa, ze ja piekę, ale
czasami nie jem tego co upiekę, bo albo nie mam chęci, albo nie zdążę ;)
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
|