Data: 2011-12-20 08:24:57
Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-12-19 22:22, Justyna Vicky S. pisze:
> ... jak u Was przebiegają. Coś nowego oryginalnego robicie?
Z potraw oryginalnych w znaczeniu nie-tradycyjnie-polsko-wigilijnych,
będzie ukłon w stronę kuchni bliskiej sercu i podniebieniu, czyli
włoskiej (creme brulee i panettone + limoncello) i żydowskiej (gefilte
fisz "barona Rothschilda" - czyli zamiast z karpia, to danie z łososia,
karp będzie też, ale w innej formie).
Z tradycyjnych już są zrobione i zamrożone uszka z prawdziwkami z
własnego zbierania, masa makowa podobnie.
Ze słodkości poza wspomnianymi planuję sernik tradycyjny, wiedeński z
polewą czekoladową, makaroniki (kokosowe, migdałowe i orzechowe-laskowe)
i mocno bakaliowy keks, czyli cwibak. Generalnie planuję zrobić dużo
mniej jedzenia, niż zwykle, ale pewnie wyjdzie, jak zawsze.
--
Bbjk
|