Data: 2011-12-20 08:53:06
Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-12-19 23:26, XL pisze:
>> Bo bielusi i sztywny wychodzi z białka i cukru pudru,
>
> Surowe białko? - a w życiu. Jeszcze w dodatku na szkolną imprezę, zeby
> dzieciaki nabawiły się salmonelli np?
Rzeczywiście lukier z białka jest najbardziej biały i sztywny.
Jeśli ma się obsesję salmonellozy, można z cukru, odrobinki octu i wody
ugotować syrop 3 stopnia, ubić sztywno białka, dodawać cienkim
strumieniem gorący lukier, wymieszać starannie i ubić na parze.
Na parze białka ubijam do bez i nugatów, stawia się na garnku z wrzącą
wodą i miksuje, można też tym posmarować pierniczki, ale trzeba się
spieszyć, by zrobić to zanim białko się zetnie.
--
Bbjk
|