Data: 2011-12-20 09:15:36
Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-12-20 10:02, XL pisze:
> Nugat. Mniam. Robiłam kilka razy, te orzechy i miód... No ale jest tak
> słodki, że już niczego słodkiego po nim nie da się zjeść. Jednakże mój
> ostatni (cała duża forma) został pożarty na poczekaniu przez brata MŚK - w
> życiu nie widziałam, żeby ktoś zjadł więcej nugatu niż jedna porcja na raz,
> a on zasiadł przy pełnej paterze, a po 15 minutach patera była pusta :-D
Nugat najlepszy jest wg mnie tradycyjny, z migdałami, a totalnym
nieporozumieniem jest to, co wyprawiają niektóre cukiernie, dodając
skrobię, tłuszcz, czy orzeszki arachidowe.
Klasyczny bywa na miodzie lawendowym, to już duże wyrafinowanie i nigdy
takiego nie robiłam z powodu braku pól lawendy w naszej okolicy.
--
Bbjk
|