Data: 2011-12-20 11:52:35
Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 20 Dec 2011 10:34:01 +0100, Nixe napisał(a):
> Aż na twardą, błyszczącą skorupkę? I do tego stopnia, że jeśli zawiniesz
> ciasto w folię alu lub papier, to kompletnie nic na papierze nie
> zostanie?
Tak, dokładnie do tego stopnia. Kruszy się podczas krojenia cisata.
Taki lukier, jak już pisałam, krzepnie już podczas nakładania, a chwilę po
jest juz chrupiący, przynajmniej na wierzchu - wewnątrz moze nieco później,
bo ja grubo lukruję.
> I w ciepłym pomieszczeniu nie zaczyna się "topić" albo łapać
> wilgoci z powietrza?
Tylko kiedy jest wilgotne pomieszczenie (ale to musiałoby być bardzo
wilgotne, u mnie jest w domu zimą bardzo sucho) lub kiedy samo ciasto jest
wilgotn. Temperatura pomieszczenia nie ma tu nic do rzeczy.
--
XL
|