Data: 2011-12-19 22:43:54
Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Anai <a...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 19.12.2011 23:20, Nixe pisze:
> W dniu 2011-12-19 23:03, Anai pisze:
>
>> A tak a propo's - specjalnie szukałam przepisu na m i ę k k i e
>> pierniczki, ale albo coś spierniczyłam, albo przepis był z deka lewy
>> bo wprawdzie zaraz po upieczeniu były miękkie, ale jak przestygły to
>> skamieniały :/
>
> Prawidłowo.
Nein!
>> Da się toto jakoś odkamienić do czwartku?
>
> Jakieś szanse są. Pierniczki piecze się z tydzień, półtora wcześniej,
> właśnie po to, żeby zmiękły :)
No niby tak, tylko wiesz - specjalnie szukałam przepisu na od razu
miękkie pierniki.
>
>> I jeszcze jak zrobić lukier, taki żeby po zastygnięciu był bielusi,
>> sztywny i chrupiący a nie półprzezroczysty i ciapciasty?
>
> A z czego robisz? Bo bielusi i sztywny wychodzi z białka i cukru pudru,
> tylko trzeba porządnie zmiksować.
>
Z niczego nie robię... nigdy wcześniej nie miałam potrzeby robienia
lukru, dlatego pytam :P
O tym z białka coś czytałam, i z jednej strony jak XL mam pewne
wątpliwości, z drugiej jednak nigdy nie miałam problemu, żeby podjadać
ubite z cukrem białka czy inny kogel-mogel :)
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|