Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Date: Mon, 19 Dec 2011 23:43:54 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <jcoenb$g9g$1@inews.gazeta.pl>
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl> <jcoa1a$4h$2@inews.gazeta.pl>
<jcocb9$8rj$1@inews.gazeta.pl> <jcodbc$bp6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-10-120-5.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1324334635 16688 78.10.120.5 (19 Dec 2011 22:43:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Dec 2011 22:43:55 +0000 (UTC)
X-User: ania_pelc
In-Reply-To: <jcodbc$bp6$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:8.0) Gecko/20111110 Thunderbird/8.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339898
Ukryj nagłówki
W dniu 19.12.2011 23:20, Nixe pisze:
> W dniu 2011-12-19 23:03, Anai pisze:
>
>> A tak a propo's - specjalnie szukałam przepisu na m i ę k k i e
>> pierniczki, ale albo coś spierniczyłam, albo przepis był z deka lewy
>> bo wprawdzie zaraz po upieczeniu były miękkie, ale jak przestygły to
>> skamieniały :/
>
> Prawidłowo.
Nein!
>> Da się toto jakoś odkamienić do czwartku?
>
> Jakieś szanse są. Pierniczki piecze się z tydzień, półtora wcześniej,
> właśnie po to, żeby zmiękły :)
No niby tak, tylko wiesz - specjalnie szukałam przepisu na od razu
miękkie pierniki.
>
>> I jeszcze jak zrobić lukier, taki żeby po zastygnięciu był bielusi,
>> sztywny i chrupiący a nie półprzezroczysty i ciapciasty?
>
> A z czego robisz? Bo bielusi i sztywny wychodzi z białka i cukru pudru,
> tylko trzeba porządnie zmiksować.
>
Z niczego nie robię... nigdy wcześniej nie miałam potrzeby robienia
lukru, dlatego pytam :P
O tym z białka coś czytałam, i z jednej strony jak XL mam pewne
wątpliwości, z drugiej jednak nigdy nie miałam problemu, żeby podjadać
ubite z cukrem białka czy inny kogel-mogel :)
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
|