Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Date: Tue, 20 Dec 2011 19:55:39 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 57
Message-ID: <jcqlnh$fr3$1@node2.news.atman.pl>
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: host-188-122-10-237.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1324407345 16227 188.122.10.237 (20 Dec 2011 18:55:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Dec 2011 18:55:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:340009
Ukryj nagłówki
Justyna Vicky S. pisze:
> ... jak u Was przebiegają. Coś nowego oryginalnego robicie?
>
> Ja jutro zabieram się za rybe po grecku wg przepisu medei i XL (a tak
> sobie połączylam) :)
> I paszteciki będę jutro produkować :)
> Rolady wolowe na 1 dzień świąt zaraz wylądują w zamrażalniku.
> Ciasto na ciasteczka orzechowe się chłodzi, pewnie jutro hurtem będe
> piec :)
Ja w tym roku mam wolne od przygotowań, wszystkim zajmą się rodzice i
babcia. A z tego, co wiem to będą to :
Na Wigilię
-barszcz z uszkami
-karp smażony
-karp w galarecie z grzybami
-pstrąg smażony
-łosoś smażony
-kutia
-pierogi z kapustą i grzybami
-śledzie z sosem śmietanowym (a w nim groszek, kukurydza, por)
-śledzie na słodko jakaś nowość
-śledzie z cebulą
-ryba po grecku
-kompot z suszu
-makowiec
-sernik pieczony
-krówka
-piernik
-jakieś biszkoptowe z musem jabłkowym też jakaś nowość
Na resztę dni świątecznych:
-gulasz segedyński specjalnie dla tż-ta
-zrazy z mielonego mięsa kurczaka (kurczak wyluzowany z kości, obdarty
ze skóry i zmielony) z grzybami
-polędwiczki wieprzowe z jakimś sosem (to ma być niespodziewanka)
-paszteciki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami do barszczu z dnia
poprzedniego
-rosół na kurze, wołowinie i kaczce z makaronem
-sałatka jarzynowa tradycyjna
-sałatka z kurczakiem wędzonym, kukurydzą, porem
-sałatka śledziowa z fasolą czerwoną
-schab, szynka, kiełbasa swojska uwędzone przez tatę
-biała kiełbasa też przez tatę zrobiona własnoręcznie
-karkówka pieczona w całości na wędlinę, ale to dzieło mamy, najlepszy
na świecie jest sos z tej pieczeni, wyjadam go zawsze pajdą chleba :-)
To chyba tyle.
> Znaczną większość i tak robi matula, bo u niej w tym rokuz rodzinką na
> święta będę.
Ja też do mamy mówię matula :-)
--
Paulinka
|