Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!news.maxwell.
syr.edu!news-ge.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ptasie mleczko? pytania...
Date: 25 Jun 2002 09:22:22 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 26
Message-ID: <af9coe$rp$1@sunnews.cern.ch>
References: <3...@w...net>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 1024996942 889 (None) 137.138.131.19
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence Noirissimo 99% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113905
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> ale wymysle cos pomiedzy, potem podam, jak wyszlo. Ale mam pytanie na
> temat konsystencji: czy to ptasie mleczko mozna wlewac do foremek i czy
> wyjdzie, czy trzeba wysmarowac foremki maslem? Czy lepiej wlac do
> prostokatnekj formy i pokroic w kostke? Czy moze do indywiduwalnych
> szklanych miseczek? Czy polewacie to ptasie mleczko czekolada? Czy moze
> juz na talerzach jakims sosem truskawkowym czy karmelowym?
Robiłam ptasie mleczko wiele razy, według przepisu kilkakrotnie tutaj
zamieszczanego (to jest ten przepis z masłem, żółtkami, pianą z białek i
żelatyną). Zazwyczaj postępowałam w ten sposób: albo wylewałam je na
wysmarowaną masłem blaszkę i dawałam na wierzch galaretkę z owocami, i potem
kroiłam porcje, albo też kroiłam w kostkę, te kostki układałam w małych
salaterkach, polewałam czekoladą i dorzucałam kilka rodzynek, orzechów czy
migdałów dla dekoracji. Inny sposób: wlewałam do małych szklanek lub
pucharków warstwy ptasiego mleczka i na wierzchu zalewałam czekoladą.
Pomysł z sosem truskawkowym czy też karmelowym też mi się podoba :-)
Na pewno stworzysz z tego przepisu coś dobrego. :-)
pozdrawiam,
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|