Data: 2002-06-25 09:22:22
Temat: Re: Ptasie mleczko? pytania...
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett <m...@w...net> wrote:
> ale wymysle cos pomiedzy, potem podam, jak wyszlo. Ale mam pytanie na
> temat konsystencji: czy to ptasie mleczko mozna wlewac do foremek i czy
> wyjdzie, czy trzeba wysmarowac foremki maslem? Czy lepiej wlac do
> prostokatnekj formy i pokroic w kostke? Czy moze do indywiduwalnych
> szklanych miseczek? Czy polewacie to ptasie mleczko czekolada? Czy moze
> juz na talerzach jakims sosem truskawkowym czy karmelowym?
Robiłam ptasie mleczko wiele razy, według przepisu kilkakrotnie tutaj
zamieszczanego (to jest ten przepis z masłem, żółtkami, pianą z białek i
żelatyną). Zazwyczaj postępowałam w ten sposób: albo wylewałam je na
wysmarowaną masłem blaszkę i dawałam na wierzch galaretkę z owocami, i potem
kroiłam porcje, albo też kroiłam w kostkę, te kostki układałam w małych
salaterkach, polewałam czekoladą i dorzucałam kilka rodzynek, orzechów czy
migdałów dla dekoracji. Inny sposób: wlewałam do małych szklanek lub
pucharków warstwy ptasiego mleczka i na wierzchu zalewałam czekoladą.
Pomysł z sosem truskawkowym czy też karmelowym też mi się podoba :-)
Na pewno stworzysz z tego przepisu coś dobrego. :-)
pozdrawiam,
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|