Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!c19g2000prf.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Puree z grochu - do golonki.
Date: Tue, 1 Apr 2008 19:37:04 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 61
Message-ID: <b...@c...googlegroups.com>
References: <1eokqhw2y2kw8$.o2u0srrr1dc5.dlg@40tude.net> <fsu79n$a6q$1@news.onet.pl>
<1w8femchqn8nx.1u4bboedvvxw9$.dlg@40tude.net> <fsu9np$h44$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.221.166
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1207103825 22152 127.0.0.1 (2 Apr 2008 02:37:05 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Apr 2008 02:37:05 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: c19g2000prf.googlegroups.com; posting-host=83.6.221.166;
posting-account=XNek0wkAAACfiHk-7MfHtkAXdmFtd0XV
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98;
FDM),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:312022
Ukryj nagłówki
On 1 Kwi, 23:33, "Dorota ***" <d...@W...op.pl> wrote:
> > Właściwie ich nie przecieram, bo same się rozpadają - tak częściowo, bo
> > lubię, aby w szarlotce były spore kawałki jabłek zanurzone w musie z nich
> > samych.
>
> Dzięki za Twój przepis, ja do tej pory ścierałam jabłka na tarce i smażyłam
> w garnku na gazie (bez cukru, więc Cię rozumiem, nawet renety szare).
> Spróbuję wg Twojego przepisu w tym roku.
> Pytałam, jak robisz przecier,bo czasem w przepisach, zwłaszcza kuchni z USA
> stoi: szklanka przecieru jabłkowego i oni to rozumieją jako szklankę
> prawie-soku.
> Faktycznie, przecier w tradycyjnym rozumieniu _przynajmniej u nas na
> Podkarpaciu_i w górach sądeckich_ to to nie jest :-).
> Wg tracycji rodzinnej słoiki wygotowywałam, potem tylko wyparzałam, potem
> (dzięki grupie) wyparzałam w piekarniku (to najgorszy moment robienia
> przetworów - to przygotowywanie słoików do załadowania). Niestety, zmywarki
> nie mam gdzie wstawić w mojej "ogromnej" kuchni, choc marzę o niej
> nieustająco i nawet stać by mnie było na jej zakup.
>
> Pozdrwawiam i dzięki za przepis jeszcze raz
> Dorota
Witam!
Ja przecier przerabiałem ręcznym robotem (trzepaczkami z drutu) teraz
będę mikserem ręcznym (blenderem). Słoiki myję normalnie, obrabiam
metabisulfatem sodu - doskonale odkaża - podczas wysychania uwalnia
się dwutlenek siarki. Aby jednak siarka nie przeszła do musu
(przecieru) płuczę jeszcze raz wodą z filtra RO. To wszystko trwa
bardzo krótko - mam myjkę do domowego płukania / odkażania butelek,
dzięki czemu cały proces przebiega sprawnie - czy to butelka czy słoik
- do tych trzeba nakładkę, gdyż ta mujka przystosowana jest tylko do
butelek, ale taki krążek łatwo sobie dorobić.
Myjkę można kupić tu:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&prz
edm=203697
http://www.biowin.com.pl/?bio=1&lang=pol&str=4&grupa
=3&podgrupa=242&produkt=261&session=fd32ce6e2261811a
49c040ffeffeb90b
http://www.muntons.pl/
Można też kupić tam sterylizatory chemiczne, kapsle do butelek i
kapslownice - przydatne do domowego "recyklingu" butelek na soki i
przeciery, taniej a i środowisko nie cierpi... :-))
Jabłka różne, ale papierówki mają bardzo jasną barwę i wspaniały
aromat, którego nie tracą - nie są odparowywane - wystarczy, że
zmiękną i na gorąco do słoików.
Fantastyczne do nalesników - pełny zapach i smak lata (lato!!!) w
domu... :-))
Pod tymi linkami są też akcesoria i inne produkty do domowej produkcji
piwa - a piwo i drożdże po fermentacji - kobiety mogą wykorzystac do
mycia włosów - fantastyka!!!
Jerzy
|