Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Sławek SWP <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pycha piernik (p na pierniki)
Date: Sat, 16 Oct 2004 13:41:16 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <ckr1jh$j6c$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ckqqu9$det$1@atlantis.news.tpi.pl> <ckqtlo$1gn5$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: dla102.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1097927089 19660 83.24.30.102 (16 Oct 2004 11:44:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Oct 2004 11:44:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218679
Ukryj nagłówki
W: ckqtlo$1gn5$...@m...aster.pl,
Od: Agata <a...@g...com.pl>
Było:
> Użytkownik Sławek SWP <s...@w...pl> w
> wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:ckqqu9$det$...@a...news.tpi.pl...
>> Wczoraj na wieczór postanowiłam zrobić piernik.
> (ciach)
>
> ...a nie jest przypadkiem tak, ze nawet jesli twardy...to wymaga czasu
> (dni!) na dojrzanie...zbierze wilgoc z calego otoczenia (wchlonie
> chmury) i bedzie doskonalym lekko sprezynujacym piernikiem!? I
> troche sie rozpogodzi?....
>
Twardość to ma taką że ... mmmmhhhhyy pycha :D
Ale nie lubię tego piekącego smaku :-(
Jakiś wyczulony jestem ...
> ;)
> Niepelna lyzeczka to nie jest taka drastyczna ilosc...
>
> a dla ciekawosci polecam sprobowac z takim czyms co prawda to pierniki
> ...wklejam z portalu wyborczej z forum...niestety nie zapamietalam
> autora
>
> CHWALONE PIERNIKOWE NA SWIETA
>
> Zapachniało nadchodzącymi świętami, bo dziś zarobiłam ciasto na
> ...
> autor nieznany agataw
Czy jak te ciasto poczeka 4-5 tygodni to ta gorycz zniknie ?
W książce kucharskiej napisali, że można poczekać i kilka miesięcy a także
rok i więcej ... z pieczeniem.
A może dołożyć tych przypraw co są w tym przepisie ?
W każdym bądź razie w tym tygodniu robię ponownie piernik tylko teraz będzie
czekał do świąt.
Jak gęste ma być surowe ciasto ? Oczekujące na pieczenie ...
--
----------------------------------------------------
--------
Przy odpowiedzi na priv proszę usunąć oczywiste 2 nadwyżki tekstu
----------------------------------------------------
--------
Sławek SWP
---------------------------------------------------
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
Zajrzyj na : http://teampoland.republika.pl/
|