Data: 2002-03-19 12:44:59
Temat: Re: Pycha szarlotka [P]
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Użytkownik Dorunia <d...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a77662$cam$...@n...tpi.pl...
> Jabłka zetrzeć na tartce o dużych otworach i wymieszać z pozostałymi
> składnikami nadzienia.
kurcze, a ja jednak obstaję przy gęstym musie z jabłek. Takie starte smakują
mi tylko w szarlotce sypanej z kasza manną. Owszem robiłam tez starte jabłka
na zwykłym kruchym, niezłe, ale jednak to nie to samo co te podgotowane z
cynamonem, mmmmm...
Wkn
Ja robię wg przepisu mamy, czyli tnę jabko gęsto nożem [kiedy jest w
całości] i skrawam kawałki do miski, aż do samego ogryzka. Tak pokrojone
jabka przesypuję cukrem i cynamonem, mieszam. Robie to na kilka minut przed
wyłożeniem na kruche/półkruche podpieczone ciasto.
Przyznam samochwalczo, że nie jadłam lepszej szarlotki. Moi znajomi twierdzą
to samo i wcale nie chcą mi kadzić.
Spróbujcie kiedyś. Oczywiści na wierzch tez daje ciasto - bardzo cieniutką
warstwe.
Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem wymieszanym z wanilia [prawdziwa, tyle,
ze ona nie laduje na szarlotce, a daje rzeczywisty aromat, bo jest zakrecona
w sloiku z cukrem] i natychmiast kroję.
Moja szarlotka nie jest wysoka. Grubosc - po upieczeniu - gora 2,5 palca
damskiego :-)
Smacznego :-)
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|