Data: 2017-05-18 08:59:33
Temat: Re: Pyszny biały ser.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Roman Rogóż
> Tu nie chodzi o to ser, ale o hobby. Jak z wędkarstwem albo winiarstwem
>
Nie, akurat "tu" chodzi o SER. Żadne tam hobby.
Ser biały z masowej produkcji ZAWSZE jest zbyt kwaśny i ma zbyt ścięte
białko. Jest kwaśną, twardą i rozsypującą się, ciężkostrawną bryłą. A jest
bez oporu kupowany tylko dlatego, że nikt nie wie już, jak smakuje i
wyglada DOBRY biały ser. Zresztą w ogóle dobry ser. Zresztą w ogóle dobre
jedzenie - chleb, masło, wędliny itp.
Robienie serów (białych i dojrzewających podpuszczkowych) oraz wędlin samo
w sobie nie sprawia mi wcale przyjemności, bo jest to ciężka PRACA. Nie
jest to moje hobby w żadnym sensie. Nie tęsknię za tą pracą. Nie lubię jej.
Wolałabym kupić dobre jedzenie w sklepie i mieć czas dla siebie. Tęsknię
jednak za dobrym jedzeniem, bo PAMIĘTAM dobre jedzenie. Dziś, niestety,
samodzielne jego zrobienie jest jedynym sposobem, aby je uzyskać. Dla
zdrowia i przyjemności rodziny zrobię wszystko, co mogę - a mogę zrobić
przynajmniej dobry (biały i żółty) ser, wędlinę, uprawiać zdrowe warzywa
oraz dobrze i smacznie gotować z dostępnych w sklepie, ale dobrze
dobranych, produktów.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|