Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.inte
rnetia.pl!not-for-mail
From: "michalek" <m...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci
Date: Fri, 25 Feb 2011 15:56:23 +0100
Organization: Netia S.A.
Lines: 42
Message-ID: <ik8gc5$4o4$1@mx1.internetia.pl>
References: <ik6k75$nmq$1@mx1.internetia.pl> <ik6l11$oes$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.244.157.251
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mx1.internetia.pl 1298646213 4868 62.244.157.251 (25 Feb 2011 15:03:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Feb 2011 15:03:33 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335112
Ukryj nagłówki
"vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
news:ik6l11$oes$1@inews.gazeta.pl...
>> Najbardziej byłbym wdzięczny za kilka informacji od kogoś, kto
>> zna z praktyki proces wytwarzania kawy instant.
>
> Kawa rozpuszczalna to nic innego jak zwykła kawa (napój) w formie proszku.
> Jest to dokładnie to samo tylko rzecz jasna bez wody. Ziarna kawy parzy
> się, a powstały wywar/koncentrat natryskuje na gorącą powierzchnie, i
> następnie zeskrobuje powstały osad (proszek), potem się to mieli itd.
> Słyszałem też o produkcji kawy poprzez zamrażanie półproduktu
> (koncentratu) i wytrącanie wody poprzez sublimacje w skrajnie wysokim czy
> tam niskim ciśnieniu, ale szczegóły nie są mi znane. Tak czy inaczej, to
> co kawa zawiera w sobie zależy od producenta, proces produkcji kawy
> instant nie wymaga wykorzystywania żadnych konserwantów i innej chemii,
> można ją produkować całkowicie naturalnie
Dzięki za obszerną odpowiedź.
Wydawało mi się, że tak właśnie jest. Ale...
Spotkałem się z poglądem, że w rozpuszczalnej jest coś wysoce
niezdrowego. Sam lubię kawę, pijam właściwie jedynie z ekspresu
a tylko czasem jak nie ma innej możliwości to rozpuszczalną.
Do Twoich powyższych wywodów dorzuciłbym jednak pytania:
1. dlaczego kawa rozpuszczalna smakuje wyraźnie inaczej od
parzonej w ekspresie i na dodatek "to coś innego" jest
wyczuwalne podobnie u różnych producentów kawy instant
Może tam jednak są jakieś dodatkowe składniki, no chociażby
"antyzbrylające". Albo właśnie "zbrylające", żeby miała formę
takich ładnych granulek. Jakieś "lepiszcze" ? :))
2. czy warunki wytwarzania (parzenie, odparowywanie.. itd.)
nie tworzą dodatkowego dużego (bo tylko wtedy miałoby sens
brać to pod uwagę) ryzyka czyja wiem zanieczyszczenia?
(słynne mityczne herbaciane zmiotki z podłogi ?)
Dlatego tak dopytywałem o technologa mając nadzieję, że nie
zdradzając nazwy pracodawcy/producenta powie coś o tym
jak to wygląda __w życiu produkcyjnym__ a nie tylko w teorii.
M
|