Data: 2011-02-25 15:23:53
Temat: Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Do Twoich powyższych wywodów dorzuciłbym jednak pytania:
> 1. dlaczego kawa rozpuszczalna smakuje wyraźnie inaczej od
> parzonej w ekspresie i na dodatek "to coś innego" jest
> wyczuwalne podobnie u różnych producentów kawy instant
> Może tam jednak są jakieś dodatkowe składniki, no chociażby
> "antyzbrylające". Albo właśnie "zbrylające", żeby miała formę
> takich ładnych granulek. Jakieś "lepiszcze" ? :))
Tego naprawdę nie wiem, ale substancje przeciwzbrylające i inne ,,anty" są z
pewnością, ponieważ taka
kawa (która jest zasadniczo pyłem zbitym w granulki) chłonęła by wilgoć bardzo łatwo,
bo zazwyczaj
im coś się łatwiej rozpuszcza tym szybciej chłonie wilgoć, i nawet po kilkukrotnym
otwarciu i
szczelnym zamknięciu zawartość nie byłaby sypka - a jest, zazwyczaj jest tak że
technologia
produkcji napojów/pożywienia jest prawie identyczna u wszystkich producentów (Chociaż
z pewnością
wszystko zależy od kapitału), np. Różni producenci chipsów korzystają z maszyn
jednego producenta, a
często używają nawet tych samych dodatków smakowych, z kawą z pewnością jest
podobnie, a różnice w
smaku wynikają z różnych gatunków kawy, dodatków oraz temperatury i długości parzenia
itd.
Tak samo jak z piwem, często w jednym browarze produkowane są 3 czy 4 różne marki
piwa, a piwo to de
facto tylko chmiel i słód jęczmienny)
> 2. czy warunki wytwarzania (parzenie, odparowywanie.. itd.)
> nie tworzą dodatkowego dużego (bo tylko wtedy miałoby sens
> brać to pod uwagę) ryzyka czyja wiem zanieczyszczenia?
> (słynne mityczne herbaciane zmiotki z podłogi ?)
W to wątpię, aktualnie wszystkie fabryki wytwarzające produkty przeznaczone do
spożycia posiadają
bardzo restrykcyjne zasady sanitarne i BHP, wątpię aby była możliwość
zanieczyszczenia - choć tego
również na 100% pewien nie jestem, ale wiem w jaki sposób produkuje się np.
Przyprawy, tam nie ma
możliwości aby do środka dostał się jakikolwiek pyłek z zewnątrz, a jeśli coś takiego
się wydarzy to
z pewnością nie jest to notoryczne, jeśli chodzi o dużych producentów kawy, jak i
innych napojów czy
żywności to o zanieczyszczenia można być spokojnym
|