Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie do technologa(ow) zywnosci
Date: Fri, 25 Feb 2011 16:23:53 +0100
Organization: vcore gfx
Lines: 31
Message-ID: <ik8hie$8db$1@inews.gazeta.pl>
References: <ik6k75$nmq$1@mx1.internetia.pl> <ik6l11$oes$1@inews.gazeta.pl>
<ik8gc5$4o4$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: 83-145-153-188.cable-modem.tkk.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1298647438 8619 83.145.153.188 (25 Feb 2011 15:23:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 25 Feb 2011 15:23:58 +0000 (UTC)
X-User: vcore
In-Reply-To: <ik8gc5$4o4$1@mx1.internetia.pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.8.1.22) Gecko/20090605
Thunderbird/2.0.0.22 Mnenhy/0.7.6.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:335113
Ukryj nagłówki
> Do Twoich powyższych wywodów dorzuciłbym jednak pytania:
> 1. dlaczego kawa rozpuszczalna smakuje wyraźnie inaczej od
> parzonej w ekspresie i na dodatek "to coś innego" jest
> wyczuwalne podobnie u różnych producentów kawy instant
> Może tam jednak są jakieś dodatkowe składniki, no chociażby
> "antyzbrylające". Albo właśnie "zbrylające", żeby miała formę
> takich ładnych granulek. Jakieś "lepiszcze" ? :))
Tego naprawdę nie wiem, ale substancje przeciwzbrylające i inne ,,anty" są z
pewnością, ponieważ taka
kawa (która jest zasadniczo pyłem zbitym w granulki) chłonęła by wilgoć bardzo łatwo,
bo zazwyczaj
im coś się łatwiej rozpuszcza tym szybciej chłonie wilgoć, i nawet po kilkukrotnym
otwarciu i
szczelnym zamknięciu zawartość nie byłaby sypka - a jest, zazwyczaj jest tak że
technologia
produkcji napojów/pożywienia jest prawie identyczna u wszystkich producentów (Chociaż
z pewnością
wszystko zależy od kapitału), np. Różni producenci chipsów korzystają z maszyn
jednego producenta, a
często używają nawet tych samych dodatków smakowych, z kawą z pewnością jest
podobnie, a różnice w
smaku wynikają z różnych gatunków kawy, dodatków oraz temperatury i długości parzenia
itd.
Tak samo jak z piwem, często w jednym browarze produkowane są 3 czy 4 różne marki
piwa, a piwo to de
facto tylko chmiel i słód jęczmienny)
> 2. czy warunki wytwarzania (parzenie, odparowywanie.. itd.)
> nie tworzą dodatkowego dużego (bo tylko wtedy miałoby sens
> brać to pod uwagę) ryzyka czyja wiem zanieczyszczenia?
> (słynne mityczne herbaciane zmiotki z podłogi ?)
W to wątpię, aktualnie wszystkie fabryki wytwarzające produkty przeznaczone do
spożycia posiadają
bardzo restrykcyjne zasady sanitarne i BHP, wątpię aby była możliwość
zanieczyszczenia - choć tego
również na 100% pewien nie jestem, ale wiem w jaki sposób produkuje się np.
Przyprawy, tam nie ma
możliwości aby do środka dostał się jakikolwiek pyłek z zewnątrz, a jeśli coś takiego
się wydarzy to
z pewnością nie jest to notoryczne, jeśli chodzi o dużych producentów kawy, jak i
innych napojów czy
żywności to o zanieczyszczenia można być spokojnym
|