Data: 2005-02-13 20:43:48
Temat: Re: Pytanie o czosnek
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Oczywiście, że potrafię wyczuć czosnek w każdej potrawie. Mimo, że ja
>> lubię czosnek (choć nie w każdej potrawie). I mam też pytanie -- po co
>> by dodawać czosnku np. do sosu do spaghetti, gdyby go nie można było
>> wyczuć?
>
> Ze względów zdrowotnych, a może dla wyczuwalnego smaku?
Bo mam pomysł, żeby moją mamę na czosnek jednak przekabacić. Podawac jej
przez parę dni potrawy czosnkiem doprawione, a po paru dniach poinformować,
ze z czosnkiem były.
Pokazać, że czosnek to nie tylko smrodliwy antybiotyk, ale w rozsądnych
ilościach, odpowiednio podany i przygotowany, jest niewyczuwalny jako zapach
i nie ma tak intensywnego smaku jak cały_ząbek.
Podejrzewam, że mama ma to z dzieciństwa, bo mnie moja babcia,a mama mamy
dla zdrowia też faszerowała kanapkami z kiełbasą, a pod każdą kromką był
pokrojony w kostkę ząbek czosnku.
I też dużo czasu mi zajęło, zanim się potem do niego przekonałam - jakieś 20
lat :).
I chodzi mi o to, czy mama od razu taką potrawę przyprawioną czosnkiem
odsunie i powie "fu", czy jednak zje i eksperyment się uda?
I dlatego pytanie było skierowane raczej do nie-czosnkowców :)
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
|