Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "artustas" <a...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o frytkownice
Date: Sun, 9 Feb 2014 22:41:16 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 23
Message-ID: <ld8slu$mak$1@node1.news.atman.pl>
References: <52f74c55$0$2223$65785112@news.neostrada.pl>
<1vx6v6o0bfsml$.n0rb3tldeoc4$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: host-89-167-76-17.nplay.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1391982078 22868 89.167.76.17 (9 Feb 2014 21:41:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Feb 2014 21:41:18 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1vx6v6o0bfsml$.n0rb3tldeoc4$.dlg@40tude.net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 15.4.3508.1109
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V15.4.3508.1109
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354736
Ukryj nagłówki
Ale tylko jeden raz, potem olej trzeba wylać, bo jest zbyt zanieczyszczony.
Niektórzy stosują olej kilkakrotnie - tylko do smażenia frytek.
Ja nie mam frytkownicy, tj. miałam ale wyrzuciłam, bo po pierwsze za dużo
oleju tam trzeba, po drugie i tak olej z gł,ębokiego smażenia po
jednokrotnym użyciu zawsze wyrzucam - tj zlewam do butelki i daję do
śmieci.
----------------------------------------------------
----------------------------
Kiedyś smażyłem we frytownicy na oleju, jednak fakt szybko się przepalał (ja
wymieniałem po 2-3 smażeniach), teraz stosuje smalec, po pierwsze szybciej
zatyka pory i frytki nie są takie tłuste, po drugie są smaczniejsze.
Moja rodzinka stwierdziła że są nawet smaczniejsze od tych fastfoodowych,
nie mówiąc już o tych mrożonych sklepowych.
Zawsze robię frytki po belgijsku, gdzie stała temperatura tłuszczu odgrywa
ważną rolę, dlatego w tym wypadku spełnia ona swoją rolę w 100%.
Co do kosztu, pojemność frytownicy to około 2,5L, przy promocyjnych
(najtańszych) cenach oleju napełnienie to koszt rzędu do 15zł, wczoraj za 7
kostek smalcu Sokołowa 250g w Aldiku zapłaciłem chyba 9,70, różnica
niewielka, ale smalec wymieniam po minimum 4-5 smażeniach, uważam że
frytownica ma sens przy odpowiedniej "fryturze" :) ....
|