Data: 2014-02-09 22:41:16
Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: "artustas" <a...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ale tylko jeden raz, potem olej trzeba wylać, bo jest zbyt zanieczyszczony.
Niektórzy stosują olej kilkakrotnie - tylko do smażenia frytek.
Ja nie mam frytkownicy, tj. miałam ale wyrzuciłam, bo po pierwsze za dużo
oleju tam trzeba, po drugie i tak olej z gł,ębokiego smażenia po
jednokrotnym użyciu zawsze wyrzucam - tj zlewam do butelki i daję do
śmieci.
----------------------------------------------------
----------------------------
Kiedyś smażyłem we frytownicy na oleju, jednak fakt szybko się przepalał (ja
wymieniałem po 2-3 smażeniach), teraz stosuje smalec, po pierwsze szybciej
zatyka pory i frytki nie są takie tłuste, po drugie są smaczniejsze.
Moja rodzinka stwierdziła że są nawet smaczniejsze od tych fastfoodowych,
nie mówiąc już o tych mrożonych sklepowych.
Zawsze robię frytki po belgijsku, gdzie stała temperatura tłuszczu odgrywa
ważną rolę, dlatego w tym wypadku spełnia ona swoją rolę w 100%.
Co do kosztu, pojemność frytownicy to około 2,5L, przy promocyjnych
(najtańszych) cenach oleju napełnienie to koszt rzędu do 15zł, wczoraj za 7
kostek smalcu Sokołowa 250g w Aldiku zapłaciłem chyba 9,70, różnica
niewielka, ale smalec wymieniam po minimum 4-5 smażeniach, uważam że
frytownica ma sens przy odpowiedniej "fryturze" :) ....
|