Data: 2014-02-15 09:44:32
Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: "Stefan" <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:52fefbb2$0$2372$65785112@news.neostrada.pl...
"Śmietankowe Najlepsze"? I nie - to nie margaryna, nikt na niklu tego
oleju nie uwodarniał! Za drogo! Po prostu olej rzepakowy, trochę
palmowego, aromat śmietankowy (traktuje się aceton ultrafioletem...),
woda, skrobia bambusowa i guma ksantanowa jako stabilizator. Albo inna
guma arabska czy guar. Duży blender, schłodzić i w maszynę kostkującą!
Ale można też tak: z odstałego mleka od Ryżej i Łani zbierać śmietanę. Potem
wyciągnąć z kąta maselnicę. Wlać do konwi śmietanę. Włożyć bijak, nałożyć
jaszczyk i wierzchnik. Czule objąć bijak dłonią, potem unosząc rękę do góry
i na dół wykonywać ruchy tak lubiane przez Panie (dlatego chłopa przy
maselnicy rzadko uświadczysz).
Potem wyłowić grudki masła, wyrobić i uformować osełkę. 1/2 kilowa osełka
takiego masła chodzi po 25-30 zł.
Ja się już zapisałem na listę wielkanocną, świnka też kupiona, na początku
marca dostanie w łeb i będzie szynka na Święta ( i nie tylko szynka).
pozdr
Stefan
|