Data: 2006-04-10 07:30:32
Temat: Re: Pytanie o ser
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"czeremcha" <c...@g...pl> wrote in message
news:e1d0vi$mif$1@inews.gazeta.pl...
> Polanet <k...@p...pl> napisał(a):
>
>> W związku z tym mam pytanie - czy biały twaróg z przepisu mogę zastąpić
>> serem homogenizowanym? Czy coś w ogóle wyjdzie z sernika?
>
> Jasne, że możesz. Powinnaś tylko uważać na konsystencję masy. Jeśli już
> piekłaś sernik z tego przepisu, będzie ci łatwiej. Często w przepisach
> opierających się na tradycyjnym twarogu należy do masy serowej dodać
> śmietanę - po prostu jej nie dodawaj. Możesz na wszelki wypadek dodać do
> masy np. łyżkę proszku budyniowego. A tak ogólnie - rewelacyjny efekt daje
> dodanie do sernika aromatu śmietankowego.
>
> Ania
Stare gospodynie dodawały ziemniaka ugotowanego do mielenia twarogu w
maszynce i dobrze wyrabiały, później dodawano makę ziemniaczaną, a ja dodaję
mąkę (krochmal) kukurydziany, dodaje wraz z żółtkami koloru...
|