Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: medea <x...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Date: Tue, 31 Jan 2012 13:20:39 +0100
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 47
Message-ID: <jg8mam$3jj$1@news.icm.edu.pl>
References: <4f272242$0$1222$65785112@news.neostrada.pl>
<jg82o7$u7p$1@speranza.aioe.org> <jg8bib$bvj$1@news.icm.edu.pl>
<jg8cvv$k8d$1@speranza.aioe.org> <jg8eo6$iup$1@news.icm.edu.pl>
<jg8hc7$upq$1@speranza.aioe.org> <jg8in1$r0o$1@news.icm.edu.pl>
<jg8j8p$3go$1@speranza.aioe.org> <jg8kjc$up9$2@news.icm.edu.pl>
<jg8l3q$7to$1@speranza.aioe.org>
NNTP-Posting-Host: aedv44.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1328012439 3699 79.186.99.44 (31 Jan 2012 12:20:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 31 Jan 2012 12:20:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:9.0) Gecko/20111222 Thunderbird/9.0.1
In-Reply-To: <jg8l3q$7to$1@speranza.aioe.org>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341862
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-01-31 13:00, Lebowski pisze:
> W dniu 2012-01-31 12:51, było cicho i spokojnie, aż tu medea jak
> pierdolnie:
>> W dniu 2012-01-31 12:28, Lebowski pisze:
>>>
>>> Poza tym jajka w tych dolkach mozna tylko sadzic, bo nie mozna ich
>>> mieszac ani przemieszczac.
>>
>> Jajka do jajecznicy _zawsze_ bełtam dokładnie najpierw w kubeczku, a
>> dopiero potem wylewam na patelnię. Nie lubię białych niedosmażonych
>> farfocli.
>
> Generalnie jak jajka siedza na patelini, to sa sadzone,
> a jak je sie belta, to jest jajecznica.
Ale można je rozbełtać wcześniej, zanim się wrzuci na patelnię. I potem
już smażyć bez mieszania. Tak trudno nadążyć? Można ew. lekko odchylać
brzegi, żeby nie ścięte jeszcze jajko spływało na spód, tak jak się
smaży omlety.
> Poza tym nigdy nie widzialem w jajkach zadnych farfocli,
> ale rozumiem, ze Wroclaw to szczegolny przypadek, tak jak jego
> mieszkancy :P
>
>>> Na plaskiej patelni nie ma z tym problemu.
>>> Zreszta sprobuj sobie ktorys, zanim sie wymadrzy, bo ewidentnie nikomu
>>> wyobrazni tu nie staje.
>>
>> Ja sobie radzę nawet bez specjalnej patelni, miszczu.
>> Ewa
>
> I wychodza ci regularne?
Sadzone? Mniej więcej tak, ale dużo zależy od samego jajka - jeśli jest
bardzo świeże, to białko nie rozleje się zbytnio.
> To ciekawe po co mi ta patelnie polecilas? :>
Bo chciałeś _jajecznicę_ w regularnym kształcie, geniuszu.
Gdyby jednak mi zależało na częstszym sadzeniu lub smażeniu jajek z
przeznaczeniem do okrągłej kanapki, to taką patelnię sama bym sobie
sprawiła. Zresztą miałam kiedyś taką, ale zwykłą bez teflonu i też nic
się nie paliło.
Ewa
|