Data: 2007-01-06 14:12:47
Temat: Re: Quiche - " francuzi " ???
Od: "Marek" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Nie ma bezposredniego tlumaczenia, mozna najwyzej tlumaczyc opisowo.
> Jet kilka innych takich rzeczy, przychodzi mi do glowy np. "foie
> gras".
"fois gras" to po prostu "wątroba tłusta", to jest otluszczona i powiększona
chorobliwie wątroba gęsi poddanych gaważowi, czyli wpychaniem na siłę
kukurydzy patykiem do przełyku, brr.. a ponieważ gęś nie ma odruchu
wymiotnego to wszystko idzie w wątrobę
quich i np flamiche to potrawy regionalne - flamiche to placek z wybitnie
smierdzącym serem produkowanym w miejscowosci Maroilles w departamencie nord
Taki placek "odbija się" potem przez 3 dni
Kiedyś we Francji byla wielka bieda i jedli co sie dało i za szybko nie
uciekało :)
Na wiosnę popularny jest też mlecz, jada się dolną białą cześć liści, jest
to gorzkie, ale z ziemniakami to całkiem smaczna potrawa
pzdr
marek
|