Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!

« poprzedni post następny post »
Data: 2016-05-19 13:55:08
Temat: Re: Rabarrrrrbarrrrrrrr... . :-) DŁUGIE!!!!
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Thu, 19 May 2016 11:33:51 +0200, stefan napisał(a):

> W dniu 2016-05-18 o 21:54, FEniks pisze:
>> W dniu 17.05.2016 o 14:12, Ikselka pisze:
>>> Rabarbar do ciasta na zimę:
>>> Łodygi pokroić (bez obierania! - w skórce jest najwięcej koloru, a
>>> zupełnie
>>> zmięknie ona w obróbce) w centymetrowej grubości, lekko skośne plastry,
>>> które zasypać na noc cukrem w misce (na 5 kg rabarbaru jakieś 2 kg cukru
>>
>> Podaj najpierw przepis na produkcję cukru. Polskiego.
>>
>> Ewa
>>
> ależ proszę za Dobrą gospodynią rok 1904:
> http://poszukiwania.neon24.pl/post/41144,cukier-domo
wym-sposobem
> UKIER i CUKROWIEC
>
> W domach obywatelskich, szczególniej niemieckich, spotykałem się
> niejednokrotnie z cukrem i cukrowcem buraczanym domowego wyrobu. Cukier
> taki w wielu wypadkach w zupełności zastępuje cukier fabryczny, a
> kosztuje kilkakroć taniej. Do smażenia konfitur, soków, robienia
> marmolad, wypieku ciast wszelkich, nawet do słodzenia, cukier domowego
> wyrobu w niczem nie ustępuje kupowanemu w sklepach i dlatego, gdzie
> tylko mamy sposobność dostania buraków cukrowych i jest trochę czasu do
> poświęcenia go w tym celu, robienia cukru nie powinno się zaniedbać.
>
> Cukier domowego wyrobu znakomicie nadaje się do fabrykacji win owocowych
> i przy posiadaniu go, przygotowane wina owocowe kosztują niemal połowę
> tego, co piwo. Oprócz powyższych uczciwych celów, niekiedy cukrowca
> buraczanego używają do fałszowania miodu, z którym łączy się znakomicie,
> i tylko analiza ścisła wykryć może przymieszkę.
>
> W jesieni, kiedy nadejdzie sprzęt buraków cukrowych, odbieramy kilka
> korcy korzeni gładkich, łatwiejszych do oczyszczenia, obrzynamy liście i
> cienki koniec i składamy w miejscu przewiewnem, aby obeschły. Obsuszone
> buraki tracą część ziemi przyległej w zagłębieniach, a do reszty
> oczyszcza się je od piasku twardą szczotką. Tak przygotowane buraki
> oskrobuje się nożem ze skórki, gdyż w skórce mieści się barwnik t. j.
> kolor żółty, któryby bez potrzeby farbował cukier. Dołki i rowki w
> burakach trzeba dokładnie wyczyścić albo powykrawać nawet. W powyższy
> sposób traktowane buraki, po dokładnem wypłukaniu w dwóch wodach, należy
> obsuszyć, układając na czystej słomie, deskach albo półkach.
>
> Dalsza czynność polega na możliwem rozdrobieniu buraków t. j. otrzymaniu
> miazgi.
> W braku młynka do owoców, zmuszeni jesteśmy użyć w tym wypadku tarek
> albo maszynek do mielenia mięsa. Robotnik powinien mieć ręce dobrze
> wymyte i tarcie buraka rozpoczynać od wierzchołka. Z miazgi buraczanej,
> przez wyprasowanie albo wygniatanie w płótnie, otrzymujemy słodki sok;
> zlewamy go do jednego naczynia, zaprawiamy oczyszczoną kredą (0,5 funta
> na korzec buraków) i po wymieszaniu zostawiamy na 12 godzin, aby kreda
> oraz wszelkie części stałe osiadły na dnie.
>
> Po zupełnem odstaniu, płyn cedzimy przez flanelę, rozpiętą na
> drewnianych krosienkach, czerpiąc go z naczynia ostrożnie i wreszcie na
> tąż flanelę wlewamy pozostałość, która odcieknie powolnie, w czasie
> odparowywania soku. Gdy tylko mamy już część odcedzonego przez flanelę
> płynu, zaczynamy zaraz parowanie t. j. gotowanie-reszta soku tymczasem
> odcieka; dolewa się ją do naczyń w miarę ubywania. Gotowanie t. j.
> odparowywanie soku musi odbywać się powolnie, na słabym ogniu, aby
> cukrowiec (syrop) nie żółkł, t. j. nie przypalał się. Z tego powodu
> rondle i wszelkie naczynia płaskie, służące do parowania, powinny stać
> na warstwie piasku, a nie bezpośrednio na blasze kuchennej. Bardzo
> praktycznie jest naczynie mniejsze z sokiem buraczanym wstawić w
> większe, podkładając pod dno dwa drewienka i zalewając puste miejsce
> wodą. Tym sposobem gotowanie odbywa się na parze i nie może nigdy
> nastąpić przypalenia; wtedy posiłkować się można ogniem silnym.
>
> Sok buraczany, odparowany w taki sposób, daje cukrowiec i cukier najbielszy.
>
> Ponieważ gorący syrop jest rzadszy od zimnego, zatem chcąc zbadać do
> jakiej konsystencji doprowadziliśmy gotowany cukrowiec, od czasu do
> czasu bierzemy kroplę i puszczamy ją na przedmiot zimny (marmur,
> żelazo); zastygła kropla doskonale wskaże nam gęstość. Tym sposobem
> doprowadzamy cukrowiec do konsystencji miodu i możemy przerwać już
> parowanie albo też trzymany czas pewien jeszcze na bardzo słabym ogniu,
> aby otrzymać twardszą masę.
>
> Przy parowaniu strzedz należy pilnie od przypalenia i ustawicznie
> cukrowiec mieszać łopatką albo nową łyżką drewnianą.
>
> Oto jest cała manipulacja otrzymania cukru domowym sposobem. Jak widzimy
> z opisu, czynność jest łatwa i wymaga tylko staranności i troszkę czasu,
> a opłaci się znakomicie. Z korca dobrych buraków wagi 300 funtów można
> otrzymać pud cukru, co przedstawia wartość w najgorszym wypadku-4 rb., a
> ponieważ korzec buraków może kosztować 90 kop. do 1 rb., robota 50 kop.,
> zatem zyskujemy na pudzie cukru 2 rb. 50 kop.
> Syrop cukrowy przechowywa się w glinianych, kamiennych albo drewnianych
> naczyniach, cukier, zawinięty w biały papier w miejscu suchem.
>
> Dobra Gospodyni 30 grudnia 1904 roku, Nr 52, s. 442

Obawiam się, że tej pani to nie pomoże. Ba, tej pani NIC już nie pomoże
3333-]

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.05 Jarosław Sokołowski
19.05 Stokrotka
19.05 Jarosław Sokołowski
19.05 Ikselka
19.05 Ikselka
19.05 FEniks
19.05 FEniks
19.05 FEniks
19.05 Ikselka
20.05 bbjk
20.05 FEniks
20.05 Jarosław Sokołowski
20.05 bbjk
20.05 Jarosław Sokołowski
20.05 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6