Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
feed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Racuchy
Date: Mon, 3 Mar 2003 18:36:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <b403pq$a3d$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b3r8p8$n9o$1@flis.man.torun.pl> <b401aq$48t$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pn156.olesnica.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1046712954 10349 217.96.157.156 (3 Mar 2003 17:35:54
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Mar 2003 17:35:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144274
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kasia" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b401aq$48t$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mnie ostatno wyszly super dobre, nie potrafie podac poporcji bo zawsze
robie
> "na oko" ale podam składniki.
> całe jajko roztrzepać w zimnym mleku. dodać cukier( nie za duzo bo potem
> bedzie jeszcze puder), proszku do pieczenia, make a na końcu utarte na
> grubyn tarku jabłka (najlepiej szare lub złote renety), potem rzecz jasna
> smażymy toto, a potem posypujemy pudrem i cynamonem. PYYYYCHA.
ja jeszzce dodaje drozdze :)
na 200 ml mleka
200 g maki
2 jajka
15 dkg drozdzy
cukier
w 1/3 mleka cieplego mleka rozcieram drozdze, z lyzeczka cukru dodaje make,
potem jakja, dodaje cukier (do smaku) wyrabiam dobrze ciasto, odstawiam do
wyrosniecia. i maze na rumiano. (nie robie tak jak w przepisach pisza, ze
zotlka z cukrem trzeba ubic, a bialka na piane i dopiero dodawac do drozdzy
z maka - zawsze wychodza mi smacze) :)
czasem dodaje utartych lub pokrojonych w plastry jablek a czasme podaje je
z sokiem malinowym, lub z czarnej pozeczki
mozna je takze zrobic na ostro do tego jakis inny smaczy sos (oczywiscie w
takim przypadku nie dodaje cukru)
Marta
|