Data: 2003-03-03 17:36:11
Temat: Re: Racuchy
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kasia" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b401aq$48t$1@nemesis.news.tpi.pl...
> mnie ostatno wyszly super dobre, nie potrafie podac poporcji bo zawsze
robie
> "na oko" ale podam składniki.
> całe jajko roztrzepać w zimnym mleku. dodać cukier( nie za duzo bo potem
> bedzie jeszcze puder), proszku do pieczenia, make a na końcu utarte na
> grubyn tarku jabłka (najlepiej szare lub złote renety), potem rzecz jasna
> smażymy toto, a potem posypujemy pudrem i cynamonem. PYYYYCHA.
ja jeszzce dodaje drozdze :)
na 200 ml mleka
200 g maki
2 jajka
15 dkg drozdzy
cukier
w 1/3 mleka cieplego mleka rozcieram drozdze, z lyzeczka cukru dodaje make,
potem jakja, dodaje cukier (do smaku) wyrabiam dobrze ciasto, odstawiam do
wyrosniecia. i maze na rumiano. (nie robie tak jak w przepisach pisza, ze
zotlka z cukrem trzeba ubic, a bialka na piane i dopiero dodawac do drozdzy
z maka - zawsze wychodza mi smacze) :)
czasem dodaje utartych lub pokrojonych w plastry jablek a czasme podaje je
z sokiem malinowym, lub z czarnej pozeczki
mozna je takze zrobic na ostro do tego jakis inny smaczy sos (oczywiscie w
takim przypadku nie dodaje cukru)
Marta
|