Data: 2014-10-24 06:22:12
Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-10-23 22:08, Jarosław Sokołowski pisze:
> Ten uogólniony ratatuj, co był tu w formie powieści w odcinkach drukowany,
> może się nadać. Jak ma być wystawniej niż codziennie, mogą być dwa --
> jeden czerwony, drugi zielony. Zagęścić można też rozgotowaną i gniecioną
> soczewicą. Z białym ryżem może być. Z kaszą też. Smażone tofu nie jest złe.
> Po prostu smażone i tyle. W połączeniu z tymi warzywami -- ale dopiero po
> przyrządzeniu jednego i drugiego.
Ratatuj w dwóch kolorach. No to też dobry pomysł.
Gołąbki paprykowe (dzięki!) wchodzą na 100 %.
> Zupy, to w ogóle praktykujemy w większości wegańskie, więc przyzwyczaiłem
> się. Z zaskakująco prostych, to jest zupa z pora ("chcesz zupy sporej" --
> tak to brzmi w dopełniaczu). Nieprzecierana. Tylko por w plasterki cięty
> i ziemniak w kostkę. Przyprawiona czarnym pieprzem w zasadzie tylko. Por
> najlepiej podsmażony i podduszony wstępnie na tłuszczu roślinnym, potem
> zalany wodą lub jakimś wywarem ogólnowarzywnym i dogotowany do postaci
> zupy. Ziemniaki mają się rozpaść, ale nie całkiem.
Zupa spora to może na inną okazję, zafiksowałam się chyba na burakowym
kremie, z powodów wizualnych.
> Ostatnio kazali mi upiec ciasto na deser. Drożdżowe. Drożdże widać u tych
> moich dopuszczone. No to pytam, jak to bez jaj? Ano bez jaj -- jaja to mit,
> mówią. Więc zrobiłem, z jabłkami. Dało się zjeść. W sumie chleb taki, albo
> buła.
A co powiesz o francuskim bez jajek, z tłuszczem z kokosa zamiast masła?
A w koszulkach z niego brzoskwinie?
--
B.
|