Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Date: Fri, 24 Oct 2014 21:35:05 +0200
Message-ID: <1pzgsh2l37yck.4muhegzrieni$.dlg@40tude.net>
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.8.41
X-Trace: 1414179300 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 12641 95.49.8.41:5563
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358109
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 24 Oct 2014 21:26:17 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Do kurczaka można mieć jedną uwagę. Kulturową, że tak to ujmę. W swej
> wiejskiej prostolinijnej naturze tak już ma, że raz wystarczy na niego
> spojrzeć, a od razu z twarzy widać, że kurczak. Dla weganina takie
> spotkanie miłe być nie musi.
Bo to NIE dla weganina - mają tam być też osoby o typowych preferencjach
kulinarnych. Co, weganin nawet popatrzeć nie może, jak inni ludzie mięso
jedzą? - cóś to pachnie wydumanym jakimś terrorem... Słowem bzdury
opowiadasz.
:-/
> Mówiliśmy tu niedawno o kulkach z mielonej
> wołowizny, koreańskich czy innych. Widzę tu ich zalety. A mają też one
> wegańskie wydania -- sojowizna w postaci tofu z czymś jeszcze. Trzeba
> o tym doczytać lub dopytać. Nie robiłem jeszcze, odgrażałem się tylko.
> Więc by mogły być do wyboru.
>
> Tajemniczo wyglądają "warzywa kiszone i marynowane". Jakie one? Gdyby
> tam był ozór w sosie chrzanowym czy rolada wieprzowa, to by mi to było
> łatwiej w całość dopasować. A tak, to trudno do czegoś dobrze podłączyć.
>
> Są za to ziemniaki pieczone. O, to dobrze. Z nimi grają warzywa chrupciate,
> na ciepło. Nie dalej jak wczoraj było o nich. Papryki, cukinie z selerami,
> porami i cebulami. I z bakłażanem wreszcie, choć on akurat nie chrupciaty.
> I te kulki wtedy.
Tia - wszystko rozciapciane, zmielone, bezpostaciowe... Zębów tam nikt nie
ma?
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|