Data: 2014-10-24 23:53:24
Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> - dhal z kalafiorem i szpinakiem (blog od Qry),
>> - bakłażan faszerowany orzechami włoskimi (gruziński przepis)
>> - papryki faszerowane kurkami z ryżem (inspiracja Qry i Jarka)
[...]
> Spróbowałabym wszystkiego, chociaż nie wiem, co toto ten dhal.
>
> Jedną faszerowaną potrawę zamieniłabym na pasztet (któryś z wege
> Qrzych albo sojowy), do którego można by podać jakąkolwiek świeżą
> sałatkę, bo trochę brakuje mi surowizny w tym zestawie.
Bakłażan faszerowany chyba faszerowany jest jedynie umownie. Faszeruje
się coś, co ma dziurę we wnętrzu, a temu natura perforacji poskąpiła.
I chyba nikt mu otworów wiercić nie zamierza. O ile dobrze pamiętam to
gruzińskie danie (ze zdjęcia), tego bakłażana rżnie się na plasterki,
podpieka ździebko i smaruje po wierzchu pastą z orzechami. I to chyba
można również wtrącać na zimno. Nie wykluczam, że w towarzystwie
surowizny też.
Jarek
--
W siną dal, w siną dal,
to dla kochasia, który odszedł w siną dal.
|