Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!not-for-mail
From: Marcin Helinski <h...@m...poznan.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: `Re: Babka ananasowa
Date: Wed, 14 Feb 2001 08:29:40 +0100
Organization: POZMAN - http://www.man.poznan.pl/
Lines: 32
Message-ID: <3...@m...poznan.pl>
References: <96auvn$anb$3@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: aster.man.poznan.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: sunflower.man.poznan.pl 982135524 11036 150.254.170.123 (14 Feb 2001
07:25:24 GMT)
X-Complaints-To: t...@m...poznan.pl
NNTP-Posting-Date: 14 Feb 2001 07:25:24 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (WinNT; U)
X-Accept-Language: en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:43894
Ukryj nagłówki
Asiunia wrote:
>
> W sobote postanowilam popisac sie swoim talentem kul. i zabralam sie za
> babke. A coby bylo pyszniejsze postanowilam dodac 2 jaja extra. Baba urosla,
> wszystko bylo OK, do czasu jak wyszlam na kilka doslownie min. z kuchni, po
> powrocie zastalam pomarszczony, twardy gniot, baba opadla. Pytam sie,
> dlaczego? Czyzby te 2 jaja extra maczaly w tym palce? Moja mama uratowala
> sytuacje, twierdzac ze ona uwielbia zakalce, inaczej baba mogla posluzyc za
> narzedzie zbrodni, nie wiem czy mozna by ja zaliczyc do bialej broni, ale
> napewno bylaby twardsza i skuteczniejsza od kamienia. Blagam, jezeli ktos
> wyprobowal ten przepis bardzo prosze o info, czy to ja mam takiego pecha,
> czy moze przepis byl niepelny lub niedorobiony?
>
Zasiegnalem jezyka u zony. Otoz wszystko sie robi tak jak w przepisie -
czyli miksuje sie skladniki dodajac po trochu maki i soku. Masa wychodzi
ladna rzadka. I potem pieczemy to troche dluzej niz w przepisie
(niestety zeszyt nie zostal zaktualizowany za co przepraszam) - okolo
godziny. Ale chyba trzeba sprawdzac jakim drutem czy czyms jaka jest w
srodku.
Co do ananasowca - budynie rzeczywiscie gotuje sie na soku z ananasow.
Mozna chyba dac troche mniej wody to masa bedzie bardziej gesta - tak mi
sie wydaje. Natomiast o parzeniu jajek to mi zona nic nie wspominala,
ale moge jeszcze zapytac.
Bardzo przepraszam, ze odpowiadam nastepnego dnia, ale na liste pisuje z
pracy i nie zawsze moge pogadac z zona wtedy, kiedy chcialbym napisac na
liste :(
pozdrawiam
Marcin
|