Data: 2003-04-05 08:28:45
Temat: Re: Re: Pytanie do ekspertów pieczeni
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
>
> Nie mam poczatku watku, wiec nie wiem co z paniami i panami, i co ci
> zrobili... ;-)
> A czasy pieczenia zaleza od rodzaju miesa :
> Wolowina (pieczen typu "krwisty rostbeef") : 20 min / 500 g miasa
Ja bym raczej polecal 10 - 15 min na 1/2 kg przy temp. 250 stopni.
Krotsze czasy w przeliczeniu na pol kilo w przypadku wiekszych kawalkow,
dluzsze w przypadku kawalkow do 1 kg.
> Miesa "biale" (wieprzowina, drob) : 30 min / 500 g miesa
> Z gesia jest jeszcze inaczej ale nie pamietam (poza tym nigdy nie
> pieklam gesi, mam za maly piekarnik)
Srednia ges 1/12 godz.
Co do indyka to Herve This "les secrets du caserolle" (po polsku
"Kuchnia a nauka" podaje, ze przy temp. 180 stopni indyk 5 kg piecze sie
2 godz 25 min, a siedmiokilowy 3 godz.; przy temp. 160 stopni indyk 5 kg
3 godz 35 min. a siedmiokilowy 4 godz 30 min.
Wladyslaw
|