Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!newsfeed0.kamp.net!newsfeed.kamp.net!newsfeed.freenet.ag!
feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.63.MISMATCH!peer03.fr7!news.h
ighwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a
-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...onet.pl>
Date: Tue, 14 Jul 2015 15:46:49 +0200
User-Agent: KNode/4.4.11
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: Re:jajko ugotowane na twardo
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <mnp05m$lm$1@dont-email.me> <55a0eea7$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
<mntmel$7ad$1@dont-email.me>
<55a4c2fe$0$27518$65785112@news.neostrada.pl>
<y81541y271rj.anwck85vvx5q$.dlg@40tude.net>
<55a4fd76$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<1md523oxak2u0$.vzg82qt41vym.dlg@40tude.net>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 70
Message-ID: <55a5146f$0$2209$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 095160058017.business.static.vectranet.pl
X-Trace: 1436882031 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2209 95.160.58.17:44372
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3613
X-Received-Body-CRC: 3083535490
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364752
Ukryj nagłówki
Ikselka wrote:
> Dnia Tue, 14 Jul 2015 14:08:49 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Tue, 14 Jul 2015 10:06:19 +0200 (CEST), XL napisał(a):
>>>
>>>> "Pszemol" <P...@P...com> Wrote in message:
>>>>> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:55a0eea7$0$2209$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Pszemol <P...@P...com> Wrote in message:
>>>>>>> Ambitne pytanie :-)
>>>>>>>
>>>>>>> Jak ugotowac jajko na twardo do konsumpcji za kilka dni (zapas na
>>>>>>> wycieczke) aby żółtko nie przybrało zielonkawego koloru?
>>>>>>>
>>>>>>> Obecnie wkladam jajka z lodowki do garnka, zalewam woda z kranu,
>>>>>>> zagotowuję
>>>>>>> do wrzenia z wigorem po czym wyłączam kuchenkę i zostawiam na 10
>>>>>>> minut we wrzącej wodzie.
>>>>>>> Po tym czasie ochładzam zalewajac zimna woda.
>>>>>>>
>>>>>>> Jajka tak przygotowane maja piękny żółty kolor otworzone zaraz po
>>>>>>> ugotowaniu ale żółto im zielenieje na swych zewnętrznych krawędziach
>>>>>>> na 2-3
>>>>>>> dzień. Jak temu efektowi zapobiec?
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Generalnie nie powinieneś zadawać tak niemądrych pytań. Czyżbyś
>>>>>> nie wiedział takich podstawowych rzeczy, że jaja zawierają dużo
>>>>>> siarki i żelaza, a związki siarki z żelazem są zielonkawe? Znając
>>>>>> zaledwie takie podstawy mógłbyś sam dojść do wniosku, że chemia
>>>>>> jest wszędzie (w jaju i poza nim) i nie ma na to rady, nie warto
>>>>>> się ośmieszać pytaniami w stylu czterolatka
>>>>>> 333-)
>>>>>
>>>>> Czy Ty celowo redagujesz wypowiedzi aby były niemiłe i obraźliwe?
>>>>> Czy wychodzi Ci to bez wysiłku i naturalnie?
>>>>>
>>>>
>>>> Sam siebie obrażasz zadając infantylne pytania - Twój czas
>>>> beztroskiego szkolnego dziecięctwa już dawno minął,
>>>> powinieneś
>>>> mieć w głowie zasób podstawowej wiedzy i z niego korzystać,
>>>> tymczasem Ty nadal oczekujesz głaskania po główce i tłumaczenia
>>>> podstawowych zjawisk... Wkurzają mnie ludzie, którym się nie chce
>>>> sięgnąć do własnej mózgownicy - albo niczego tam nie zgromadzili,
>>>> albo nie umieją tego użyć. Nie lituję się nad takimi.
>>>
>>> ...ale pomogę, przekazujac radę od MŚK: jedyny sposób na zielenienie
>>> żółtka to... ugotować jajka na wycieczce i zjeść od razu 3-]
>>
>> I Ty musiałaś posiłkować się cudzą wiedzą w odpowiedzi na tak infantylne
>> pytanie?
>
> Inwencją,
Zaiste, odkrywcza ta inwencja. Pewnie w ramach dawania merytorycznych porad
na każdy temat.
>kotku,
Nie spoufalaj się, już kiedyś o to prosiłam.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|