Data: 2015-07-22 01:20:22
Temat: Re: Re:jajko ugotowane na twardo
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 22 Jul 2015 00:28:42 +0200, Fragi napisał(a):
> Dnia Wed, 15 Jul 2015 21:00:41 -0500, Pszemol napisał(a):
>
>> "Fragi" <s...@o...pl> wrote in message
>> news:xj7nx60o4bt9$.38vswzdkksn1.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Wed, 15 Jul 2015 22:51:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>>> A ja bardzo lubię właśnie jajka na twardo podczas np. długiej podróży :)
>>>>> Może to kwestia skojarzeń, ale lubię je wtedy chyba bardziej niż na co
>>>>> dzień, i taka podróż z jajkami na twardo i masą dodatków do chrupania w
>>>>> postaci warzyw ma swój niepowtarzalny urok :) I kromeczka
>>>>> pełnoziarnistego
>>>>> chlebka... :) Oczywiście starszych jajek niż dwudniowe nie jadłam, ale
>>>>> te
>>>>> dwudniowe były ok, i nic mi się jeszcze nidgy nie stało, a jestem osobą
>>>>> baaardzo wrażliwą :) Współtowarzysze podróży i wycieczek również ok :)
>>>>
>>>> Mnie jednak też odstrasza zapach siarkowodoru, jaki się wtedy unosi,
>>>>
>>> Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną' :)
>>
>> Ale nie jest to siarkowodór.
To JEST siarkowodór.
>> Ten tak specyficznie śmierdzi że jest nie do pomylenia.
>>
> Napisałam: "Jajka na twardo zawsze specyficznie 'pachną'."
> W wyniku jakich reakcji chemicznych powstaje charakterystyczna woń jajek
> gotowanych na twardo?
>
...czyli siarkowodór:
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=6860
--
XL
"W Europie narasta arogancja Żydów, a nie antysemityzm" - Stanisław
Michalkiewicz: https://www.youtube.com/watch?v=_n8UaecoYBU
Polecam od 5:08
Oraz:
http://www.owp.org.pl/index.php?option=com_content&t
ask=view&id=65&Itemid=11
|