Data: 2008-03-11 11:14:09
Temat: Re: Risotto
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"maciej debski" <m...@b...pl> wrote in message
news:fc7113e1-2016-4d67-8277-84ef9c7c7082@n36g2000hs
e.googlegroups.com...
On Mar 11, 8:32 am, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote in message
>
> news:fr5fcn$s3h$1@news.onet.pl...
>
> > Mam pytanie technologiczne: po podsmażeniu ryżu, gdy zaczyna się
> > dolewanie bulionu, dalsze duszenie odbywa się pod przykryciem czy bez?
>
> Pod - najlepsza jest patelnia głęboka z pokrywą - na niej mozna zezłocić
ryż
> i zalać czymś tam. Po przykryciu pokrywą ryż równomiernie naciąga i jezeli
> dodano bulionu czy wody tyle ile trzeba otrzyma się ryż na sypko.
> Prócz patelni może byc dowolny garnek z pokrywą, brytfanna, czy nawet
> elektryczny garnek do ryżu.
Risotto to nie jest ryz na sypko. podczas gotowania risotta ryz nalezy
mieszac, a plyn
dodawac w malych dawkach.
mac
Różnie ludzie jadają ktos chce bardziej rozklejony może dodac deczko więcej
płynu, wystarczy zamieszać raz i owinąć naczynie kocykiem (tak jak i inne
kasze) lub wstawić na termoobieg.
|