Data: 2007-09-21 09:59:20
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Tomasz" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fcthbh$6pl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Znalazlem ostatnio w mojej okolicy Gospodarstwo ekologiczne i kupilem tam
> wczoraj 3 litry mleka prosto od krowy.
> Chce z niego zrobic natyralny twarog.
Ja nie przepadam za kwaśnym serem. Wolę taki zbliżony do tzw serka
wiejskiego, jaki sprzedają w kubeczkach.
W tym celu połowę mleka odstawiam na zsiadłe, resztę trzymam w lodówce.
Kiedy mleko już mocno zgęstnieje (da się kroić nożem), doprowadzam do
wrzenia mleko słodkie i zalewam nim mleko zsiadłe. Porządnie mieszam. Jeśli
nie zetnie się od razu, można jeszcze całość moment podgotować.
Potem przelewam wszystko przez bardzo gęste sitko (możesz użyć gazy). I mam
pyszny twaróg.
Czasami zostawiam też trochę odlanej serwatki i używam jej jako bazy do
żurku.
Pozdrawiam i życze smacznego
Barbara i Marysia z cieknącą ślinką na myśl o takim serku, tylko skąd my
weźmiemy w Poznaniu świeże mleko...
|