Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "harpia" <h...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rolada boczkowa
Date: 9 Dec 2004 13:47:36 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 32
Message-ID: <6...@n...onet.pl>
References: <co8a2e$c2l$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1102596456 25917 213.180.130.18 (9 Dec 2004 12:47:36
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Dec 2004 12:47:36 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.136.118.3, 192.168.243.42
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:224566
Ukryj nagłówki
> D tej pory rolady boczkowe robilam gotowane, natomiast boczek pieczony - w
> formie niezrolowanej. Czy mozna zrobic rolade boczkowa pieczona w
> piekarniku? Jakie macie rady odnosnie takiej rolady?
Rolada z boczku surowego :))
Trzeba w sklepie znaleść piękny, szeroki i dośc długo kawałek boczku,
najlepiej bez chrząstek, kości.
W domku mięso trzeba przekroić tak, żeby wyszedł plaster 3x większy (ja
rozkrajam na lewo, na prawo)
Wcieram do wewnątrz jarzynke, sól, pieprz (dużo jarzynki i pieprzu) ew.
papryki w proszku słodkiej, kiedyś zrobiłam z przyprawą gryos ale nie było
powalające)
Nacieram czosnkiem przeciśniętym przez praske.
Jako "farsz" dawałam zawsze papryke świeżą czerwoną i żółtą, ogórka kiszonego
(korniszon dał mdławy słodki smak) i ugotowaną w całosci i obraną marchewke.
Farsz kłade na jeden koniec i rolując dodaje w rózne miejsca papryke, potem
wychodzą ładne oczka po krojeniu.
Rolade wiąże nitką i nacieram od zewnątz solą, pieprzem i jarzynką.
Zawsze zostawiałam rolade na noc w lodówce, żeby mieso przeszło przyprawami.
Pieke takie mięcho na oko, czyli do miękkości, najpierw pod przykryciem z 40
minut, potem ok 20 minut odkryte, żeby skórka sie spiekła.
Po wystudzeniu zdejmuje nitki.
Kroić tylko zimne, szkoda pysznych soków :)
Na chleb wyśmienite.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|