Data: 2004-12-09 12:47:36
Temat: Re: Rolada boczkowa
Od: "harpia" <h...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> D tej pory rolady boczkowe robilam gotowane, natomiast boczek pieczony - w
> formie niezrolowanej. Czy mozna zrobic rolade boczkowa pieczona w
> piekarniku? Jakie macie rady odnosnie takiej rolady?
Rolada z boczku surowego :))
Trzeba w sklepie znaleść piękny, szeroki i dośc długo kawałek boczku,
najlepiej bez chrząstek, kości.
W domku mięso trzeba przekroić tak, żeby wyszedł plaster 3x większy (ja
rozkrajam na lewo, na prawo)
Wcieram do wewnątrz jarzynke, sól, pieprz (dużo jarzynki i pieprzu) ew.
papryki w proszku słodkiej, kiedyś zrobiłam z przyprawą gryos ale nie było
powalające)
Nacieram czosnkiem przeciśniętym przez praske.
Jako "farsz" dawałam zawsze papryke świeżą czerwoną i żółtą, ogórka kiszonego
(korniszon dał mdławy słodki smak) i ugotowaną w całosci i obraną marchewke.
Farsz kłade na jeden koniec i rolując dodaje w rózne miejsca papryke, potem
wychodzą ładne oczka po krojeniu.
Rolade wiąże nitką i nacieram od zewnątz solą, pieprzem i jarzynką.
Zawsze zostawiałam rolade na noc w lodówce, żeby mieso przeszło przyprawami.
Pieke takie mięcho na oko, czyli do miękkości, najpierw pod przykryciem z 40
minut, potem ok 20 minut odkryte, żeby skórka sie spiekła.
Po wystudzeniu zdejmuje nitki.
Kroić tylko zimne, szkoda pysznych soków :)
Na chleb wyśmienite.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|