Data: 2007-10-26 07:29:06
Temat: Re: Rozmrażanie grzybów
Od: Romer <f...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
hey,
> Przyszła teściowa i powiedziała, że tak się grzybów nie rozmraża. Ale nie
> powiedziała mi jak nalezałoby to zrobic.
> Co zrobiłam nie tak?
Uwazam ze wazniejsze jest jak sie cos zamraza niz to jak sie rozmraza.
Jesli bedziemy cos mrozic dlugo tzn. czas osiagniecia temp. -10 bedzie
bardzo dlugi to zadne prawidlowe rozmrazanie nie pomoze. Po warzywach
i grzybach pozostanie po rozmrozeniu plama wody.
>Zawsze mi się wydawało, że im szybciej coś rozmrożę tym lepiej, bo
> bakterie nie mają czasu się namnożyc, itp.
> Zresztą i tak było to jeszcze potem przesmażane na patelni z dodatkami...
Co do bakterii to mam racje. Jedyna rzecz do ktorej mam watpliwosci to
to ze gotujac te grzyby stracilas duzo "smaku" ktory wylalas z woda.
Jedna ze sprawdzonych metod jest wyjecie czegos wieczorem i wlozenie
do lodowki. Nie ma takiego skoku temperatury. Mozna cos wlozyc do
cieplej wody ale raczej w szczelnym opakowaniu.
Roman
|