Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rukola...
Date: Sun, 02 Jun 2013 19:49:04 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 40
Message-ID: <kog0ic$3mo$1@news.dialog.net.pl>
References: <kofogu$vrp$1@news.dialog.net.pl>
<12oohrxotndtp$.1u383maicokpd.dlg@40tude.net>
<kofse8$1ro$1@news.dialog.net.pl>
<1bsqi1y1gxyvx$.gb4p6pcrdxz2$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-127-116.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1370195340 3800 78.8.127.116 (2 Jun 2013 17:49:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 2 Jun 2013 17:49:00 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:17.0) Gecko/20130510
Thunderbird/17.0.6
In-Reply-To: <1bsqi1y1gxyvx$.gb4p6pcrdxz2$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351435
Ukryj nagłówki
W dniu 02.06.2013 19:43, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 02 Jun 2013 18:38:35 +0200, Anai napisał(a):
>
>> Mrożenie powiadasz?
>> ...ale, że jak? Surową, zblanszowaną?(...)
>
> Hmmm, zblanszowałabym, ale dosłownie 3 sekundy - na sito i do wrzątku, zeby
> przerwać procesy enzymatyczne w komórkach, potem migiem do zimnej wody żeby
> szybko wystudzić.
OK - część pewnie zamrożę, bo jak wspomniałam mam jej od groma :)
>
>> Za to zwykłą sałatę (masłową) pożera mi jakiś pożeracz :(
>> Podejrzewam ślimaki, ale 100%-ej pewności nie mam...
>
> Są różne szkodniki, co dziury wyżerają w sałacie, niestety. Nie muszą to
> być ślimaki, sprawczyniami mogą być gąsienice.
Ślimaki widziałam - gąsienice nie rzuciły mi się w oczy, choć...
ślimaki wyżerałyby dziury raczej od brzegu a nie od środka... hmmm :/
>>
>> Jak robisz swoje pesto?
>
> Rukola, parmezan, podprażone orzeszki pini, oliwa, czosnek, sól, szczypta
> cukru. Czasem dodaję pieprz zielony.
>
Wielkie dzięki - pesto też zrobię ;)
Tylko te orzechy piniowe nie wiem skąd wezmę O_o
ale widziałam, że niektórzy zastępują migdałami, pistacjami a nawet
ziarnem słonecznika... Coś się wymyśli :D
--
Pozdrówki
Anai
***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
http://kuchniaanai.blogspot.com/
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
|