Data: 2013-06-02 19:49:04
Temat: Re: Rukola...
Od: Anai <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 02.06.2013 19:43, Ikselka pisze:
> Dnia Sun, 02 Jun 2013 18:38:35 +0200, Anai napisał(a):
>
>> Mrożenie powiadasz?
>> ...ale, że jak? Surową, zblanszowaną?(...)
>
> Hmmm, zblanszowałabym, ale dosłownie 3 sekundy - na sito i do wrzątku, zeby
> przerwać procesy enzymatyczne w komórkach, potem migiem do zimnej wody żeby
> szybko wystudzić.
OK - część pewnie zamrożę, bo jak wspomniałam mam jej od groma :)
>
>> Za to zwykłą sałatę (masłową) pożera mi jakiś pożeracz :(
>> Podejrzewam ślimaki, ale 100%-ej pewności nie mam...
>
> Są różne szkodniki, co dziury wyżerają w sałacie, niestety. Nie muszą to
> być ślimaki, sprawczyniami mogą być gąsienice.
Ślimaki widziałam - gąsienice nie rzuciły mi się w oczy, choć...
ślimaki wyżerałyby dziury raczej od brzegu a nie od środka... hmmm :/
>>
>> Jak robisz swoje pesto?
>
> Rukola, parmezan, podprażone orzeszki pini, oliwa, czosnek, sól, szczypta
> cukru. Czasem dodaję pieprz zielony.
>
Wielkie dzięki - pesto też zrobię ;)
Tylko te orzechy piniowe nie wiem skąd wezmę O_o
ale widziałam, że niektórzy zastępują migdałami, pistacjami a nawet
ziarnem słonecznika... Coś się wymyśli :D
--
Pozdrówki
Anai
***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
http://kuchniaanai.blogspot.com/
"...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
|