Data: 2002-10-15 09:45:17
Temat: Re: Ryż -zoty jak ?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jola L-L:
>>Mam prosbe moze mi ktos napisac jak robi sie taki ładny zolty ryz co sie
>>dodaje? i dlaczego moj jest kleisty a nie sypki :))) bede gotowal ryz w
>>torebkach bo inny to juz za wysoka szkola jazdy
>
> :)) mariusz
>
> zabarwiasz ryz kurkuma lub szafranem (szafran jest drozszy), mozesz dodac
> barwnik do wody
> a jak chcesz miec sypki ryz- bezstresowo- to kup taki, ktory nazywa sie
> parboiled- mozna dostac prawie w kazdym sklepie- nigdy sie nie skleja- wrecz
> przeciwnie, ziarenka az sie odpychaja same ;-), nie da sie go zepsuc w
> zaden sposob, nawet bez torebki
wszędzie te parboiled są. Trudno dostać normalny ryż, który się trochę
klei, ale nie za bardzo. Choć wypracowałem technikę gotowania tego
parboiled ;-)
Te sypkie to tylko z widelca spadają i nie nadają się do jedzenia (dla
mnie).
Waldek
|