Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SODA Re: SODA

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: SODA

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-05-24 09:04:34
Temat: Re: SODA
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


"JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:1148457310.570024.58180@g10g2000cwb.googlegroup
s.com...

Anna Sheridan napisał(a):
> >
> > Ooo... A po co do tych nasion?
> A ja wiem, ze jak sie doda sody do wody w ktorej moczysz groch itd, to nie
> popeka. Potem te wode i tak odlewasz a groch pluczesz przed gotowaniem, to
> duzo tej sody do talerza nie dotrze.

Dotychczas gotowałam w tej samej wodzie, co moczy się groch czy
fasolę (gdzieś to kiedyś wyczytałam, że tak należy robić).
Ewentualnie, by przyspieszyć uzyskanie miękkości przez te ziarna, to
należy, co jakiś czas, dolewać zimnej wody w czasie gotowania.
Po ugotowaniu, otrzymuję "mączastą" (typu - ugotowany ziemniak)
konsystencję tych ziaren i ich naturalny smak. Smak jest tak dobry,
że je podjadam bez żadnych dodatków!
Ostatnio jadłam kupną fasolkę po bretońsku (Pudliszki) i właśnie
zauważyłan inną konsystencję ziaren i trochę inny ich smak. Aż
się czuło "gładkość" tych ziaren. I miałam takie dziwne
wrażenie, że jem surowe, ale doprowadzone do miękkości! Ha!
Hmmm... I jeszcze się zastanawiam, czy ta soda nie wpływa na
długość przechowywania fasolki w słoiku. Kiedyś to nawet
dwukrotnie po 2 h pasteryzowałam (tak jak mięso), a i tak po
miesiącu zdechła:(

--
Pozdrawiam :)
JM


Sodę dodaje się do namoczonej już fasoli, czy innych strączkowych i powoduje
ona znaczne skróceniem czasu gotowania, za dawnej komuny masowo i chojnie
stosowana w stołówkach zakładowych i tanich garkuchniach w tym właśnie celu.
Stąd narzekania klienteli na bóle i wrzody żołądka...
Nie mniej warto wiedzieć, że w sytuacjach podbramkowych, a takie zdarzają
się nawet najlepszym kuchniom ostrożne użycie sody może uratować
nienaruszony ciałoksztalt szefostwa kuchni... ;-P))))))))))))

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.05 Panslavista
24.05 Radek K.
24.05 Sowa
24.05 JaMyszka
24.05 JaMyszka
24.05 aniared
24.05 Anna Sheridan
24.05 Panslavista
24.05 JaMyszka
24.05 Panslavista
13.06 Margola
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem