Data: 2006-05-24 08:32:59
Temat: Re: SODA
Od: aniared <a...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
JaMyszka napisał(a):
>
> Znam tylko jeden przepis na ciastka z użyciem amoniaku (amoniaczki);]
> Nawet teraz się nie pytam, czy można zamienić w przepisach proszek
> do pieczenia amoniakiem, boś mi nie odpowiedział na poprzednie
> pytanie - w jakiej proporcji zastępuje się w przepisach proszek
> sodą?
Co do proporcji Ci nie pomogę, chociaż tak na oko więcej trzeba sody,
niż proszku. Jednak jest zasada, że sodę stosuje się wyłącznie w
cieście, zawierającym jakiś kwaśny składnik, choćby śmietanę, żeby tę
sodę zneutralizować. Jest wiele przepisów na świetne ciasta z sodą,
jeśli chcesz mogę parę zaproponować (ale nie stosowałabym zamiennie
proszku i sody). Do głowy przychodzi mi bananowiec MB, królewiec (mój
najulubieńszy), dziad i z pewnością jest wiele innych, wartych polecenia.
--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl
|