Data: 2003-11-07 17:22:46
Temat: Re: SOS SOJOWY
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>1. czym sie charakteryzuje sos sojowy "ciemny"?
>>2. sosy której firmy uważacie za warte zakupu?
>>Wiki
>
> ======
> ad. 1 - smakiem, zapachem konsystencją i barwą.
> ad. 2 - jako miłośnik codziennego używania sosu sojowego do wszystkiego mogę
> polecić jedynie oryginalny chiński sos sojowy,
Ja wlasnie wole japonskie, lub raczej robione na licencji japonskiej, co
niestety nie jest to samo... Moim zdaniem sa smakowo lepsze.
a najlepiej sojowo-grzybowy.
> Ja używam "Pearl bridge", ale nie wszędzie można go kupić więc wtedy biorę
> "Tao Tao". Wszystkie inne sosy to rozwodnione roztwory albo różne mixy z
> podejrzanymi dodatkami. Szczytem wszystkiego są "Woh hupy", "Kim Lany" i
> cała masa innych z konserwantami i z dodatkiem - uwaga - glutaminianu!
Glutaminian jest dodawany nie tyle jako konserwant, co dodatek smakowy.
Azjaci wyrozniaja mianowicie smak glutaminianu jako tzw. "amami", innymi
slowy rozrozniaja 5 smakow a nie 4 jak u nas.
Pozdr.,
Shrek
|