Data: 2003-11-08 01:52:40
Temat: Re: SOS SOJOWY
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 7 Nov 2003 16:54:05 +0100, "waldek" <x...@o...pl> wrote:
[...]
>Szczytem wszystkiego są "Woh hupy", "Kim Lany" i
>cała masa innych z konserwantami i z dodatkiem - uwaga - glutaminianu!
A oryginalny sos sojowy to z czego niby sie sklada jak nie z
glutaminianu w duzej mierze???
Nie sam fakt zawartosci glutaminianu jest tu nagnny a dodawanie
glutaminianu pozyskanego z innych zrodel (czasem wrecz systetycznego)
w miejsce pochodzacego z naturalnej hydrolizy bialka sojowego -
porzadny sos sojowy od glutaminianu jest az gesty ale caly glutaminian
pochodzi z hydrolizy soi... Czyli calej reszty skladnikow zawiera
proporcjonalnie - a jak syntetyka dodaja to poza glutaminianem moze
nie zawierac nic (no, karmel dla wlasciwej barwy...)
--
Darek
|