Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!news.tele.dk
!207.115.63.138!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.co
m!not-for-mail
From: "F." <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Salata lodowa
Date: Fri, 29 Sep 2000 22:03:31 -0700
Organization: Prodigy http://www.prodigy.com
Lines: 36
Message-ID: <8r3scf$1dnk$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com>
References: <39d315a0$0$47820@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: a090-0613.lsan.splitrock.net
X-Trace: newssvr05-en0.news.prodigy.com 970290384 4504157 209.255.240.105 (30 Sep
2000 05:06:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 30 Sep 2000 05:06:24 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2314.1300
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34668
Ukryj nagłówki
Danka <j...@n...nl> wrote in message
news:39d315a0$0$47820@news2.zeelandnet.nl...
> Witam!
> Czy mozecie mi podpowiedziec, jakie sosy pasuja najlepiej do salaty
lodowej?
> Uwielbiam ja. Moim zdaniem jest smaczniejsza od zyklej zielonej salaty, bo
> jest chrupiaca i ma jakis taki swiezszy smak. Jadam ja zwykle po prostu z
> jogurtem nat. z dodatkiem odrobiny cukru. Boje sie natomiast kombinowac,
bo
> nie wiem, jaki efekt wyjdzie z innym sosem - salata lodowa jest jakby
> slodsza.
>
> A tak poza tym - czy nie "denerwujecie"sie oddzielajac liscie z tejze
> lodowej salatki? Pierwsze kilka lisci schodzi bez problemu, ale im blizej
> srodka, tym trudniejsze zadanie. Macie moze jakis opatentowany sposob na
> "niedenerwowanie" sie?
>
> Pozdr.,
> Danka
>
Sa dwie szkoly przyrzadzania icberg lettuce, czyli salaty glowkowej.
Pierwsza to rwanie jej palcami na kawaleczki, druga na krojenie jej w
cienkie paseczki nozem z nierdzewnej stali ( lub lepiej specjalnym nozem z
plastiku.) Obie metody sa dobre z tym, ze wydaje mi sie, ze druga ( czyli
szatkowanie mniej salate "meczy "). Zeby byla jeszcze bardziej chrupka mozna
dodac poszatkowana cienko zielona kapuste ze scislej glowki. Sosy mozna
stosowac dowolne, z tym , ze trzeba zaraz ja jesc, bo jak polezy z sosem
traci chrupkosc. Mozna na taka poszatkowan i zmieszana z sosem salate
polozyc cwiartki jajek na twardo, pokrojona w paseczki wedline, pokrojony
ser i mamy to co tu w usa nazywa sie chef salad i jedzone jest jako danie na
lunch.
Pozdrawiam
f.
|