Data: 2002-05-05 15:38:54
Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 5 May 2002 16:56:39 +0200, "Cyganka" <f...@o...pl> wrote:
>Jak zalalam wrzacym mlekiem to wydawalo mi sie to za malo i
>postawilam garnek jeszcze trochę na ogniu. I chyba przedobrzylam,
>bo po odcisnieciu troche suchawy byl. Po za tym - przepyszny! I
>chyba synkowi mojemu skaza przechodzi bo zjadlam niezly kawalek a
>jemu nic nie jest! Hrrraaaa!!!!
>--
>Pozdrawiam serdecznie - Cyganka
>
Ogolnie dwie zasady przy wytwarzaniu twarogu :
1. Im dluzej mleko stoi kwasne, tym i twarog kwasniejszy
2. Im cieplejsze sie odcedza zasiadle mleko, tym twarog pozniej
chudszy (i suchszy :-((
No i dodatkowa wskazowka : lepiej mleko "zaczynic" kwasna smietana,
niz dac mu sie spontanicznie zsiac (bo jak sie mleku bakterie pomyla,
to zepsuc sie moze ze zmarwienia...)
Doswiedczona Serowniczka
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
|