Data: 2006-09-21 08:22:07
Temat: Re: Sernik pascha w kulkach
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:eethlc$eo5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> BBjk napisał(a):
>> magda napisał(a):
>>
>>> niedawno bedac w restauracji zydowskiej mialam okazje sprobowac tam
>>> sernika
>>> podanego w postaci kulek ( jak lody). W menu byl opisany jako sernik
>>> pascha.
>>
>> Jeśli chodzi o sernik z Ariela na krakowskim Kazimierzu, to jest
>> najzwyklejsza pascha i to zrobiona nie wg tradycyjnego sposobu z serwety
>> (przepisy wygooglasz),a tak, jak to dzieci robiły na zajęciach
>> praktycznych w podstawówce tzw. "sernik na zimno", podawana łyżką do
>> lodów, całkiem nie wiem, w jakim celu.
>
> Efekt?
> http://www.ariel-krakow.pl/?page=me&lan=pl
>
>> W książkach o kulturze i kuchni żydowskiej nie znalazłam niczego
>> podobnego.
>
> A do:
> Cymes czyli kuchnia żydowska - Katarzyny Pospieszyńskiej zaglądałaś?
> Moją gdzies mi wcięło więc nie mogę sprawdzić.
Macożerca!
A przy okazji znalazłem przepis na ser marynowany i smalec drobiowy.
Nie wiem, czy jest, ale popatrzę, czy jest rosół z patrochami a la
flaczki...
|