Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik z Marsa Re: Sernik z Marsa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Sernik z Marsa

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik z Marsa
Date: Tue, 21 Dec 2010 22:45:56 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 78
Message-ID: <ier76u$93f$30@node1.news.atman.pl>
References: <iejdeq$fv1$2@node1.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<4d0fc2c0$0$27039$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@4...net>
<4d107989$0$22793$65785112@news.neostrada.pl>
<4d107c0a$0$27026$65785112@news.neostrada.pl>
<qgwg317unccr.ox2aj2ktm1ob$.dlg@40tude.net>
<ier130$93f$5@node1.news.atman.pl>
<125t0swdqxks7$.uexi3dl8o4d8.dlg@40tude.net>
<ier28b$93f$10@node1.news.atman.pl>
<19dkz3ilberzq.2wsj32218n75$.dlg@40tude.net>
<ier46h$93f$16@node1.news.atman.pl>
<qw9nbaj3b9m3$.898u51hyxi4f$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1292967966 9327 188.122.20.27 (21 Dec 2010 21:46:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Dec 2010 21:46:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <qw9nbaj3b9m3$.898u51hyxi4f$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332613
Ukryj nagłówki

Ikselka pisze:

> No to Ci nie powiem, lepiej nie.
> Ale ser, który robi jedna pani u nas na wsi, to ja z zamkniętymi oczami
> mogę jeść, bez obrzydzenia, na surowo. Bo widziałam, jak go robi :-)


Ja też widziałam jak to się robi przez pół życia, ale mi to nie smakuje.

>>>> Dla mnie ten smak jest paskudny, tak samo jak mleko prosto
>>>> od krowy.
>>> Od brudnej krowy - owszem. Ale nie od takiej, która jest MYTA :-)
>> Sugerujesz, że moi dziadkowie mieli brudne krowy? :>
>
> W każdym razie niedomyte. Moja babcia też. Zrozumiałam to, kiedy
> skosztowałam mleka od naprawdę umytej krowy :-)


Moi Ś.P dziadkowie się chyba obracają w grobie...


>> Dla niektórych czasochłonne jest obranie ziemniaków, stąd gotowe pyzy,
>> pierogi, fasolka po bretońsku w słoiczkach, flaczki, kopytka i cała
>> reszta garmażeryjnych produktów.
>
> Da niektórych.

Tzn których

>>>> Fakt, że ludzie i tak chcą coś zrobić samodzielnie i szukają produktów
>>>> dobrej jakości, jest już sporym wysiłkiem włożonym w gotowanie rzeczy
>>>> tradycyjnych.
>>> Owszem, ale i tak można się naciąć na te "dobre" produkty. tak więc jedynym
>>> "pewniakiem" jest tutaj własna praca. Niestety.
>> Na którą większość osób nie ma czasu ani ochoty.
>
> A to już inna sprawa.
> Nie każdy także robi na drutach.

Bo po co?

>>>>>> wtedy
>>>>>> mogłabym powiedzieć, ze upiekłam np prawdziwy serniko-makowiec.
>>>>> Nie chodzi o pochodzenie surowców, tylko o nomenklaturę.
>>>>> Robisz leguminę, a nie ciasto.
>>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Legumina
>>>> http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto
>>> No właśnie :-)
>>> Robisz leguminę. To, co robisz, zawiera się w "itp" pod pierwszym linkiem
>>> :-)
>> Konsystencja sernika nie przypomina budyniu.
>
> A leguminanp z kaszy manny przypomina?


?

>>>>>> Aaa zapomniałabym musiałabym sobie jeszcze w moim mieszkaniu w bloku
>>>>>> postawić piec kaflowy, bo kuchenka elektryczna to nie to samo
>>>>> Każdy krawiec kraje, jak materii staje. Nadal podkreślam, że chodzi o
>>>>> terminologię, czyli co-jest-co.
>>>> To czym wg Ciebie jest ciasto?
>>> Już napisałam. Pieczonym mącznym produktem cukierniczym, podanym w całej
>>> masie, ew. czymś przełożonym.
>>> Jak pokruszysz ciasto na okruchy i wymieszasz z sosami, masami itp, to już
>>> masz leguminę.
>> O proszę, to już nawet pleśniak nie jest ciastem.
>
> Dlaczego? Przecież pleśniak to blat ciasta posypany innymi składnikami i
> upieczony.

Jak pokruszysz ciasto na okruchy i wymieszasz z sosami, masami itp, to
już masz leguminę.


--

Paulinka

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
21.12 Ikselka
21.12 masti
21.12 Ikselka
21.12 Paulinka
21.12 Paulinka
21.12 Aicha
21.12 Ikselka
21.12 Ikselka
21.12 Ikselka
21.12 Paulinka
21.12 Paulinka
21.12 Ikselka
21.12 Ikselka
21.12 Panslavista
21.12 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem